Zvučna izolacija podova

U konstrukciji podovi najlakše se izrađuje zvučna izolacija kojom se sprečava prenos udarnoga / gazećeg zvuka.

Na raspolaganju je više materijala koje biramo u odnosu na vrstu plafona odnosno međuetažne konstrukcije (betonska ploča, monta plafon, drvena konstrukcija, čelična konstrukcija, čelična spregnuta konstrukcija…), u odnosu na vrstu podne obloge (tekstil, PVC, parket, laminat, keramika/kamen, estrih + Cementdesign ili epoksi) i u odnosu na raspoloživu visinu.

Mogu se upotrebiti zvučno izolacione ploče od kamene ili drvene vune, sintetičkih filcova ili pene, plute ili gume. Određeni materijali za nivelisanje podloge takođe doprinose smanjenju širenja udarnog zvuka.

Drvena plafonska konstrukcija

Između tavaničnih greda obično se nalazi oplata i na njoj nasipan materijal kao što je šljunak, pesak, sa primesama izdrobljenog maltera, piljevinom i slično. Taj nasuti materijal svojom masom poboljšava zvučnu izolaciju, zato isti ne uklanjamo. Ipak, može da se dopuni (za tu namenu upotrebljavaju se samo suvi materijali, npr. Knauf Nivogran, sušen kvarcni pesak veće granulacije ili posip Fermacell).

Radi smanjenja prenosa udarnog zvuka između tavaničnih greda i dasaka dodaju se gumene akustične trake.

Masa drvenog plafona odnosno tavanice i time zvučna izolacija može se povećati i suvim nasipanjem, npr. s Fermacell nasipom. Kada je pak potrebno nivelisanje neravne drvene podloge, koristi se suvo nasipanje za drvene konstrukcije Knauf Nivogran za debljine do 6 cm ili Fermacell posip za veće debljine. Izrada novog podovi na suvo je brza, u prostorije se ne unosi dodatna voda i vlaga, a sa polaganjem podnih obloga može se započeti praktično odmah.

Kako je sa kombinacijom sa podnim grejanjem

Ispod podnog grejanja na toplu vodu gde se cevi ugrađuju u cementnu košuljicu, stavlja se izolacija od kamene vune Knauf Insulation podne vune ili višeslojne izolacije Actis Triso Sol (7 mm). Iste izolacije mogu da se upotrebe kada se na cementnu košuljicu ugrađuje električno podno grejanje.

Suvomontažno podno grejanje Variotherm je tanje i lakše, zbog toga su potrebni zvučno izolacioni materijali koji se manje sabijaju pod opterećenjem, a i dalje ostaju elastični, npr. mikrogranulirana guma Ecoroll.

×

Pre nego što završimo vašu prijavu...

Klikom na polje „DA“ dole potvrđujete da prihvatate naša obaveštenja o marketingu (kompanije Kalcer d.o.o., Slovenija) e-poštom do otkazivanja. U svrhu obaveštavanja putem e-pošte, zadržavamo e-adresu, ime i prezime. U svakom trenutku možete pregledati svoje podatke i zatražiti da se isprave ili potpuno izbrišu ili da opozovete ovu saglasnost. Više informacija o našoj politici privatnosti.

Poslednji korak

Da li nam dozvoljavate da snimamo i čuvamo prikaze primljenih poruka i klikove na veze u primljenim porukama? Kako se trudimo da primaocima pošaljemo najkvalitetniji i najzanimljiviji sadržaj, želeli bismo da merimo odgovore na poslate poruke. Za bolju i precizniju ponudu i prilagođavanje daljih poruka automatski obrađujemo lične podatke, analiziramo, profilišemo i procenjujemo zainteresovanost naših kupaca. Više informacija o našoj politici privatnosti.

Prijava je istekla...

Sačekajte nekoliko trenutaka.

8.0matejm