Nova i stara potkrovlja često preprečava dimnjak. Dimnjake koji preprečavaju za boravak uređeno potkrovlje, oblažemo pločama kako bismo ih dodatno izolovali (ako je to potrebno) i poboljšamo izgled. Potrebno je uzeti u obzir da je kod peći na čvrsta goriva temperatura dimnih gasova viša nego kod peći na gas, a i čađ koja se gomila na cevima predstavlja potencijalnu opasnost.

house-remodel-2

S obzirom na to da požari vezani za dimnjake spadaju među najčešće izvore požara u stambenim zgradama ( u Sloveniji ima ih približno 500 godišnje), dimnjak mora da bude izgrađen ispravno i zaštićen od požara kako bi se sprečio prenos eventualnog požara iz unutrašnjosti dimnjačke cevi u prostorije. Približno je to obrađeno smernica SZPV 407. Oblogom od negorivih požarno bezbednih ploča smanjujemo mogućnost požara koji bi se u slučaju zapaljenja mogao proširiti u boravišne prostorije.

I pored toga što protivpožarne gipsane ploče nisu gorive, iste ne ispunjavaju uslove za dimnjačke obloge, jer se na temperaturi iznad 50°C počinju menjati njihova svojstva – naime, iz njih isparava kristalno vezana voda, pa gipsane ploče zbog toga postaju krhke i drobljive, obloga brzo propada i ne pruža zaštitu u slučaju požara. Gipsano kartonske i gipsano vlaknaste ploče se iz tog razloga ne koriste za oblaganje dimnjaka!

kilo-honc-attic-apartment-bratislava-2

Dimnjake oblažemo silikatnim pločama, na primer pločama Promatect AD koje pružaju zaštitu od požara do 90 minuta. Ploče Promatect AD imaju debljinu od samo 40 mm i za postavljanje ne iziskuje se dodatna konstrukcija. Izrada obloge sa tim pločama je brza i laka, ploče su dobar toplotni izolator, a upotreblavati se mogu i iznad krova pod uslovom da su zaštićene od vremenskih uticaja. Kod prelaska dimnjaka kroz krovnu konstrukciju potrebno je uzeti u obzir da uz dimnjak moraju da budu namešteni negorivi materijali (npr. kamena vuna). Završna obrada ploča Promatect AD je jednostavna: masom za nivelisanje i bojom.

Kamini

kamin

Za moderne kamine minimalističkog izgleda mogu da se urade jednostavne i efikasne montažne obloge. Izrada obloge kamina je jednostavna i brza.

Bitni zahtevi kojima mora da odgovara obloga kamina:

  • dobra izolacija iza kamina od ploča Promasil, koja sprečava pregrevanje zidova ili susednih elemenata nameštaja,
  • dobra akumulacija toplote na prednjoj strani kamina – obložne ploče Promafour akumuliraju toplotu i istu posle prestanka loženja emituju u prostoriju.
  • zaštita od požara
  • jednostavnost upotrebe

Pogledajte kako brzo je izrađena obloga kamina!

YouTube

Ovaj sadržaj obezbeđuje YouTube. Klikom na „Reprodukuj video“ prihvatate i smernice (kolačići, uslovi korišćenja itd.) YouTube provajdera (više informacija možete dobiti od YouTube provajdera).

Pustite video

PGlmcmFtZSB0aXRsZT0iUHJvbWFmb3VyLCB0aGUgaWRlYWwgaW5zdWxhdGlvbiBhbmQgbWFudGVscGllY2UgZm9yIHlvdXIgZmlyZXBsYWNlIiB3aWR0aD0iMTE0MCIgaGVpZ2h0PSI2NDEiIHNyYz0iaHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS1ub2Nvb2tpZS5jb20vZW1iZWQvT1JNekM1ZFdvR2s/ZmVhdHVyZT1vZW1iZWQiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvdz0iYWNjZWxlcm9tZXRlcjsgYXV0b3BsYXk7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
×

Pre nego što završimo vašu prijavu...

Klikom na polje „DA“ dole potvrđujete da prihvatate naša obaveštenja o marketingu (kompanije Kalcer d.o.o., Slovenija) e-poštom do otkazivanja. U svrhu obaveštavanja putem e-pošte, zadržavamo e-adresu, ime i prezime. U svakom trenutku možete pregledati svoje podatke i zatražiti da se isprave ili potpuno izbrišu ili da opozovete ovu saglasnost. Više informacija o našoj politici privatnosti.

Poslednji korak

Da li nam dozvoljavate da snimamo i čuvamo prikaze primljenih poruka i klikove na veze u primljenim porukama? Kako se trudimo da primaocima pošaljemo najkvalitetniji i najzanimljiviji sadržaj, želeli bismo da merimo odgovore na poslate poruke. Za bolju i precizniju ponudu i prilagođavanje daljih poruka automatski obrađujemo lične podatke, analiziramo, profilišemo i procenjujemo zainteresovanost naših kupaca. Više informacija o našoj politici privatnosti.

Prijava je istekla...

Sačekajte nekoliko trenutaka.

8.0matejm