Zajednički imenitelj svih nabrojanih prostorija je mir. Tiho, mirno i opušteno okruženje preduslov je za ostvarivanje željenih ciljeva: poboljšanje zdravlja, miran rad i život.

Ecophon čekaonica
Ecophon čekaonica

Bolnice

Ecophon Bolnica Lubeck
Ecophon Bolnica Lubeck

Buka u bolnicama predstavlja ozbiljan problem. Zbog iste se remeti spavanje i odmaranje pacijenata, povećava krvni pritisak i utiče na tačnost komunikacije osoblja sa bolesnicima.

Dobri regeneracioni ciklusi spavanja mogu da se postignu jedino u mirnom okruženju. Dobra akustika u bolničkim sobama doprinosi bržem oporavku.

Upotrebom akustičnih elemenata u prostoriji postiže se bolja efikasnost osoblja, poboljšava se oporavak bolesnika i ekonomska efikasnost organizacije.
Da li ste znali da smanjenje buke u bolnicama doprinosi upola manjoj potrošnji lekova protiv bolova kod bolesnika? Kod bolje prostorne akustike primećeno je do 30 % manje grešaka u radu lekara. Ukoliko bolnica ima akustične plafone, skoro 50% manje ima remećenja sna nego u bolnicama koje nemaju tu udobnost.

Ambulante i operacione prostorije

U ovim prostorijama potrebno je ispuniti visoke higijenske standarde, pa su se iz tog razloga često upotrebljavali metalni plafoni. Problem može da prouzrokuje odjek koji se u prostorijama sa glatkim čvrstim površinama teško može izbeći, a posledica toga je loše sporazumevanje sagovornika.

Rešenja: zvučno-apsorpcioni plafoni koji ispunjavaju sve zahteve u pogledu čistoće, a istovremeno pružaju dobru prostornu akustiku.

Rehabilitacija i velnes

Ecophon bazen
Ecophon bazen

Kada nam je potrebna rehabilitacija, obično nismo dobrog raspoloženja bez obzira na to da li su u pitanju fizičke traume ili potreba za psihičkom relaksacijom. U prostorijama za rehabilitaciju očekujemo mirno okruženje, dobro razumljiv govor, a istovremeno želimo i da smanjimo buku koju može da prouzrokuje upotreba opreme. Bazen ili fiskulturna sala po pravilu zahtevaju akustičku obradu plafona i zidova, a u manjim prostorijama za relaksaciju biće dovoljan odgovarajući plafon ili nekolicina pojedinačnih mobilnih apsorbera.

Dodatni faktor koji je potrebno uzeti u obzir u prostorijama sa bazenom jeste bezbednost. Zatvoreno kupalište sa toboganima je veoma bučno, jer se šumu padajuće vode pridružuju zvuci koje prouzrokuje aktivnost dece. Odrasli koji su zaduženi da se brinu o bezbednosti moraju da budu veoma pažljivi, što je međutim, u bučnim uslovima posebno zamorno.

Poseban slučaj predstavljaju hodnici gde zbog specifičnog tlocrtnog oblika i po pravilu čvrstih površina dolazi do jakog odjekivanja. Zidne zvučno-apsorpscione obloge su neophodne.

Rešenja:

Dom za starije građane

Ecophon dom za starije građane
Ecophon dom za starije građane

Slabiji sluh i bučna prostorija je najgora kombinacija za dobro zdravlje, posebno za starije građane. Ukoliko sagovornika ne čujemo i ne razumemo dobro, to može da izazove pometnju, pogoršanje odnosa, nesigurnost, nemir, strah, zatvaranje u sebe. U domovima za starije građane problematične su pre svega zajedničke prostorije, dnevne sobe, hodnici i prvenstveno trpezarije u koje prodire dodatna buka iz kuhinje. Najmanje što možemo da učinimo za dobar osećaj svih, kako stanovnika tako i osoblja, jeste da otklonimo arhitektonske probleme. Otklanjanjem jake buke pobrinućemo se za bolje razumevanje i prijatniji osećaj. Ovde nije u pitanju luksuz, već nužnost.

Rešenje: diskretan zvučno-absorpcioni plafon klase A

Ecophon, Thermatex, Vogl

Više primera dobre prakse

×

Pre nego što završimo vašu prijavu...

Klikom na polje „DA“ dole potvrđujete da prihvatate naša obaveštenja o marketingu (kompanije Kalcer d.o.o., Slovenija) e-poštom do otkazivanja. U svrhu obaveštavanja putem e-pošte, zadržavamo e-adresu, ime i prezime. U svakom trenutku možete pregledati svoje podatke i zatražiti da se isprave ili potpuno izbrišu ili da opozovete ovu saglasnost. Više informacija o našoj politici privatnosti.

Poslednji korak

Da li nam dozvoljavate da snimamo i čuvamo prikaze primljenih poruka i klikove na veze u primljenim porukama? Kako se trudimo da primaocima pošaljemo najkvalitetniji i najzanimljiviji sadržaj, želeli bismo da merimo odgovore na poslate poruke. Za bolju i precizniju ponudu i prilagođavanje daljih poruka automatski obrađujemo lične podatke, analiziramo, profilišemo i procenjujemo zainteresovanost naših kupaca. Više informacija o našoj politici privatnosti.

Prijava je istekla...

Sačekajte nekoliko trenutaka.

8.0matejm