Kontaktna fasada se sastoji od: lepka za izolaciju, toplotne izolacije, tiplova za izolaciju, lepka za ojačani sloj, fasadne mrežice i završnog maltera, osim toga potrebni su nam početni profili, predbojni premazi, armaturni uglovi (ivične lajsne).

Pogodni lepakovi i tiplovi se biraju prema vrsti podloge i izolacije, a vrsta završnog sloja se bira prema izolaciji, visini objekta, željenom izgledu i posebnim zahtevima.

Kontaktne fasade sa izolacijom i tankoslojnim malterom (eng. External Thermal Insulating Contact System – ETICS) moraju imati CE oznaku, sa kojom proizvođač garantuje da pojedinačni proizvodi zadovoljavaju zakonske norme i standarde koji su usklađeni sa evropskom tehničkom procenom (eng. European Technical Assessment ETA). Kompatibilnost, bezbednost, efikasnost i sigurnost sistema garantuje ETA sertifikat kao najmerodavniji evropski dokument za ispitivanje sistema kontaktne fasade.

Tabela zavšnih slojeva

osobine završnog sloja akril silikat silikon silikonsko-silikatni,
silikonsko- akrilni
mineralni
odbijanje svetla ** *** *** ** NDP
set nijansi *** ** ** *** NDP
paro-propustnost ** *** ** ** ***
vodo-upojnost srednja srednja manja srednja velika
granulacija 1-2,5 1,5-2,5 1,5-2,5 1,5-2,5 1-4
struktura G, Z G, Z G, Z G, Z G, S
gorljivost ** *** ** ** ***
cena €€ €€ €€€ €€ do €€€
preporuka za stare zgrade visoke,
izložene fasade
visoki objekti stari objekti
ograničenja visoki objekti bez strehe visoki objekti bez strehe difuzno otvoreni zidovi visoki objekti bez strehe
* do ****
pogodnost pojedine osobine
NDP
nema podataka, nije potrebno ili nije relevantno
G, Z, S
glađena, zaribana ili strukturirana površina
€ do €€€
najjeftiniji, skuplji i najskuplji

Tajna dugotrajnih tamnih fasada Baumit

Tamne nijanse upijaju sunčeve zrake. Rezultat je neželjeno pregrevanje površine. Nijanse su označene sa HBW, što je procenat reflektirane svetlosti. Za bolje performanse, HBW vrednost čisto bele je 100, što znači 100% refleksija svetlosti. Suprotno tome, crna boja koja apsorbuje svetlost u potpunosti, tako da njena vrednost HBW iznosi 0. U ovom slučaju, sunčevo zračenje uzrokuje zagrevanje površine.

baumit-brdo

Toplotna izolacija na fasadi sprečava da toplota izlazi iz zgrade, ali sa druge strane sprečava sunčevu energiju da prodire u unutrašnjost.

Dakle, u cca. 5mm debljine fasadnog sloja koji se sastoji od osnovnog ojačavajućeg maltera i završnog sloja izloženost suncu i visokim temperaturama, pregrevanje i rastezanje završnog sloja, može dovesti do oštećenja maltera i pucanja. Proizvođači pigmenta priskočili su u pomoć nudeći posebne, takozvane „cool“ pigmente koji apsorbuju znatno manje sunčeve toplote, čineći površinu manje toplom.

Preporučujemo: Baumit PuraTop

Fasada sa samočišćenjem i nanotehnologijom Jubizol Premium

fjk8204-jubizol-premium

Jubizol Premium fasada dizajnirana je za moderne zgrade, bez prepuštenog krova, koje svojom pažljivo odabranom paletom belih i svetlih pastelnih nijansi pružaju dugotrajnu eleganciju i ugodan minimalizam. Visoka vodootpornost i slabo zadržavanje prljavštine, koji su rezultat nanotehnologije, takođe omogućavaju upotrebu sistema na fasadnim površinama visokih zgrada izloženih padavinama. Sistem je posebno pogodan u zagađenom okruženju urbanih i industrijskih centara, u slanim primorskim i drugim sličnim okruženjima.

Preporučujemo: Jubizol Premium.

Stare fasade prkose zubu vremena uz RÖFIX -ove maltere

Roefix, Kur-salon Banija Koviljača
Roefix, Kur-salon Banija Koviljača

Popravke i obnove znače da želimo povećati kvalitet života. Nakon dugogodišnjeg korišćenja i zanemarivanja, udobnost i kvalitet jednostavno su izgubljeni u mnogim objektima. Prostor u kome živimo važan je faktor našeg blagostanja. Profesionalna obnova i renoviranje spoljnih zidova podiže kvalitet životnih i radnih uslova na viši nivo, smanjuje potrošnju energije i poboljšava klimu u zatvorenom prostoru. Sa širokim spektrom visokokvalitetnih sistema popravka i obnove, RÖFIX može pružiti idealnu bazu za ambiciozne projekte obnove.

Preporučujemo: Renovirni malter Röfix

×

Pre nego što završimo vašu prijavu...

Klikom na polje „DA“ dole potvrđujete da prihvatate naša obaveštenja o marketingu (kompanije Kalcer d.o.o., Slovenija) e-poštom do otkazivanja. U svrhu obaveštavanja putem e-pošte, zadržavamo e-adresu, ime i prezime. U svakom trenutku možete pregledati svoje podatke i zatražiti da se isprave ili potpuno izbrišu ili da opozovete ovu saglasnost. Više informacija o našoj politici privatnosti.

Poslednji korak

Da li nam dozvoljavate da snimamo i čuvamo prikaze primljenih poruka i klikove na veze u primljenim porukama? Kako se trudimo da primaocima pošaljemo najkvalitetniji i najzanimljiviji sadržaj, želeli bismo da merimo odgovore na poslate poruke. Za bolju i precizniju ponudu i prilagođavanje daljih poruka automatski obrađujemo lične podatke, analiziramo, profilišemo i procenjujemo zainteresovanost naših kupaca. Više informacija o našoj politici privatnosti.

Prijava je istekla...

Sačekajte nekoliko trenutaka.

8.0matejm