Reljefni ukrasi stari su već hiljadu godina unazad i još uvek su u modi. Njihov oblik vremenom se menjao, ali se još uvek pored savremenih koriste štukature različitih istorijskih stilova. Maštovitom upotrebom i kombinacijom ukrasnih profila možemo značajno promeniti svakodnevne prostore i na taj način uz odgovarajuću kombinaciju boja upotpuniti izged našeg doma. Za razliku od drugih dekorativnih elemenata štukature neviđamo često pa je potrebno više vremena da bi nam dosadile.

NMC 3D i klasika
NMC 3D i klasika

Stil unutrašnje opreme obično je povezan sa stilom same zgrade i ukusom vlasnika. Štukature koje predstavljaju reljefni ukras na zidovima i plafonima, stil kuće i opreme mogu još naglasiti ili doprineti eklektičnijem izgledu koji je takođe još moderan. Za takav izgled kombinujemo opremu različitih stilova.

Uprkos tome što su zidne dekoracije bile moderne još pre jednog veka, njihov razvoj se nije zaustavio. Pojavili su se novi oblici namenjeni savremenim prostorima i modernom ukusu.

Slike različitih stilova štukature/oprema

Popravimo odnose u prostoru

Zidne štukature klasične bele
Zidne štukature klasične bele

Pored toga što ukrasni profili naglašavaju stil, možemo ih koristiti i za korekciju odnosa u prostoru. Široke ukrasne lajsne mogu naglasiti visinu ili širinu prostora ili naizgled povećati veličinu prozora ili vrata. Ukoliko imamo veliki prazan zid dodavanjem zidnih štukatura izgubićemo osećaj da nešto nedostaje. Možemo koristiti ukrasne profile na kontaktu zida i plafona, možemo ih postaviti na zidove i sa njima oblikovati pojedinačne segmente pravilnih ili potpuno nepravilnih oblika, možemo koristiti reljefne trodimenzijalne ploče sa kojima možemo prekriti ceo zid ili samo deo zida.

Sličan efekat bi postigli i sa izraženijom bojom zida ali boja smanjuje svetlost prostora, što nije uvek poželjno.

Neupadljive a elegantne bele štukature privlače pažnju na gornji deo prostora i čine ga naizgled višim.

Prikrijmo nedostatke

NMC za stolice
NMC za stolice

Pored čisto dekorativne funkcije zidne dekoracije se mogu koristiti za elegantno prikrivanje manje estetskih »dodataka«: pokrivamo kablove ili cevi na uglovima, pukotine ili neugledne karnišne. Ukrasni profili koji su izrađeni od tvrđeg materijala mogu zaštititi zid od oštećenja koja nastaju naslanjanjem stolica.

Zidne ukrasne lajsne iz programa Arstyl i Wallstyl su dovoljno čvrste, da se ne oštete trljanjem i stavljanjem stolica.

Uključimo LED osvetljenje

NMC Zidno osvetljenje
NMC Zidno osvetljenje

I poslednje ali ne manje važno: popularno ambijentalno osvetljenje sa LED trakama može se skriti iza ukrasnih lajsni ispod plafona, oko TV ekrana, na policama ili u zidnim nišama. Posebno se koriste podne završne lajsne iza kojih takođe možemo skriti rasvetu, što je posebno praktično na stepenicama.

Štukature od kvalitetnih, čvrstih materijala koji su jednostavni za montažu, belgijskog proizvođača NMC ove godine dobile su posebnu nagradu za dobar dizajn.

×

Pre nego što završimo vašu prijavu...

Klikom na polje „DA“ dole potvrđujete da prihvatate naša obaveštenja o marketingu (kompanije Kalcer d.o.o., Slovenija) e-poštom do otkazivanja. U svrhu obaveštavanja putem e-pošte, zadržavamo e-adresu, ime i prezime. U svakom trenutku možete pregledati svoje podatke i zatražiti da se isprave ili potpuno izbrišu ili da opozovete ovu saglasnost. Više informacija o našoj politici privatnosti.

Poslednji korak

Da li nam dozvoljavate da snimamo i čuvamo prikaze primljenih poruka i klikove na veze u primljenim porukama? Kako se trudimo da primaocima pošaljemo najkvalitetniji i najzanimljiviji sadržaj, želeli bismo da merimo odgovore na poslate poruke. Za bolju i precizniju ponudu i prilagođavanje daljih poruka automatski obrađujemo lične podatke, analiziramo, profilišemo i procenjujemo zainteresovanost naših kupaca. Više informacija o našoj politici privatnosti.

Prijava je istekla...

Sačekajte nekoliko trenutaka.